Nëse je në kërkim të një dreke të shëndetshme, të ushqyeshme dhe që të mban të ngopur për orë të tëra, quinoa është një nga opsionet më të mira që mund të zgjedhësh. Kjo farë e vogël por e fuqishme përmban proteina, fibra dhe shumë vlera ushqyese që i bëjnë mirë trupit dhe mendjes.
Shumë njerëz mendojnë se ushqimet e shëndetshme janë të mërzitshme, por në të vërtetë, me pak imagjinatë, mund të krijosh receta plot shije dhe ngjyra. Në këtë artikull, do të gjesh tre receta të thjeshta me quinoa që mund t’i përgatitësh lehtësisht në shtëpi dhe që janë perfekte për një drekë të pasur me proteina.
Pjesa Kryesore
Sallatë e freskët me quinoa, fasule të zeza dhe avokado
Përbërësit:
- 1 gotë quinoa e zier
- 1 filxhan fasule të zeza (të ziera ose nga konserva)
- 1 avokado e prerë në kubikë
- Domate qershi, të prera më dysh
- Lëngu i një limoni
- Vaj ulliri, kripë dhe piper sipas dëshirës
Përgatitja:
- Në një tas të madh përziej quinoan e ftohur, fasulet dhe domatet.
- Shto avokadon dhe përziej me kujdes që të mos shtypet shumë.
- Spërkat me lëng limoni dhe vaj ulliri.
- Shtoni kripë e piper dhe shërbeje të freskët.
Këshillë: Mund ta marrësh këtë sallatë edhe me vete në punë apo në piknik!
Tava me perime dhe quinoa
Përbërësit:
- 1 gotë quinoa
- 1 kungulleshë e prerë në copa
- 1 spec i kuq
- 1 qepë
- 2 karota
- Vaj ulliri dhe erëza si rigon, borzilok dhe hudhër pluhur
Përgatitja:
- Ziej quinoan sipas udhëzimeve në paketim.
- Skuq perimet në një tigan me pak vaj derisa të zbuten.
- Shto quinoan dhe erëzat në tigan dhe përzieji mirë.
- Lëri disa minuta që shijet të përzihen dhe shërbeje të ngrohtë.
Këshillë: Mund të shtosh edhe pak djathë të bardhë sipër për më shumë shije.
Qofte me quinoa dhe spinaq
Përbërësit:
- 1 gotë quinoa e zier
- 2 filxhanë spinaq të grirë
- 1 vezë
- 2 lugë gjelle bukë të thekur e grirë
- Kripë, piper dhe pak djathë kaçkavall të grirë
Përgatitja:
- Në një tas përziej të gjithë përbërësit derisa të formohet një masë kompakte.
- Formo qoftet dhe vendosi në një tepsi me letër pjekjeje.
- Piqi në furrë në 180°C për rreth 20-25 minuta, derisa të marrin ngjyrë të artë.
- Shërbeji me një salcë kosi ose sallatë të thjeshtë.
Këshillë: Janë perfekte edhe për fëmijët apo për një darkë të lehtë.
Këshilla Praktike
- Përdor quinoa të zier më parë dhe ruaje në frigorifer për t’i kursyer vetes kohë gjatë javës.
- Kombino quinoa me burime të tjera proteinash si vezë, peshk apo kos për një vakt të plotë.
- Luaj me erëzat – nuk ka rregull të ngurtë! Eksperimento sipas shijes tënde.
- Shto quinoa në supa, sallata apo edhe në petulla për ta bërë çdo recetë më ushqyese.
Pyetje për Ty
Po ti, a e ke provuar ndonjë nga këto receta me quinoa? Apo ke një version tëndin të preferuar? Na trego në komente!