Pas një dite të gjatë e të lodhshme, ndonjëherë nuk kemi dëshirë të kalojmë shumë kohë në kuzhinë. Por kjo nuk do të thotë që duhet të heqim dorë nga një darkë e shijshme dhe e shëndetshme. Perimet janë zgjidhje perfekte: të lehta, të pasura me lëndë ushqyese dhe të shpejta për t’u përgatitur.
Në këtë artikull do të gjesh 5 receta të thjeshta me perime, ideale për një darkë të lehtë, pa shumë përgatitje, por plot shije. Edhe nëse nuk je ndonjë ekspert kuzhine, këto receta janë për ty!
Pjesa Kryesore
1. Omëletë me perime të përziera
Një zgjedhje klasike dhe shumë e shpejtë!
Përbërësit:
- 2 vezë
- 1 karotë e grirë
- 1 kungull i njomë i prerë hollë
- 2 lugë gjelle qumësht
- Kripë dhe piper
- Pak vaj ulliri
Përgatitja:
Rrih vezët me qumështin, kripën dhe piperin. Skuq perimet për 2-3 minuta në një tigan me pak vaj. Shto vezët sipër dhe lëre të piqet në zjarr të ulët për rreth 5 minuta.
2. Sallatë me qiqra dhe perime të freskëta
E pasur me proteina dhe shumë e ngopshme!
Përbërësit:
- 1 kanaçe qiqra të ziera
- 1 domate
- 1 spec i kuq
- Pak kastravec
- Lëng limoni dhe vaj ulliri
Përgatitja:
Pastro perimet dhe priji në copa të vogla. Shto qiqrat dhe përziej me lëng limoni, vaj ulliri dhe pak kripë.
3. Supë kremoze me kungull dhe karotë
Ideale për mbrëmjet e freskëta.
Përbërësit:
- 1 kungull i njomë
- 2 karota
- Gjysmë qepe
- Pak kripë dhe vaj ulliri
- Ujë ose lëng perimesh
Përgatitja:
Skuq qepën pak, shto perimet e prera dhe ujë sa t’i mbulojë. Lëri të ziejnë për 20 minuta, më pas bluaji me blender.
4. Pjatë me brokoli dhe patate të pjekura
E thjeshtë, e shijshme dhe për të gjithë familjen.
Përbërësit:
- 1 brokoli
- 2-3 patate
- Pak vaj ulliri
- Erëza sipas dëshirës (rozmarinë, piper, paprika)
Përgatitja:
Prij patatet dhe vendosi në një tepsi me pak vaj dhe erëza. Pjeki për 20 minuta në 200°C. Shto brokolin në fund dhe pjek për 10 minuta të tjera.
5. Perime të grilluara me salcë kosi
Zgjedhje e shkëlqyer për një darkë të lehtë dhe elegante.
Përbërësit:
- Kungull i njomë, patëllxhan dhe spec
- 1 gotë kos natyral
- 1 thelb hudhër
- Pak kripë dhe majdanoz i grirë
Përgatitja:
Grillo perimet në tigan ose furrë. Ndërkohë përziej kosin me hudhrën dhe majdanozin. Shërbe perimet me salcën sipër.
Këshilla Praktike
- Përgatisni një sasi më të madhe perimesh paraprakisht dhe ruajini në frigorifer për përdorim gjatë javës.
- Eksperimentoni me erëza të ndryshme për të ndryshuar shijen e recetave të zakonshme.
- Përdorni vaj ulliri ekstra të virgjër për një shije më të mirë dhe përfitime për shëndetin.
- Përfshini fëmijët në përgatitjen e perimeve – kështu do të jenë më të prirur për t’i ngrënë.
- Mos kini frikë të kombinoni perime të ndryshme: shija e re mund të bëhet e preferuara juaj.